02187273

کدک چیست؟

کدک چیست؟ بهترین راه فشرده سازی فایل و تصویر دوربین های مداربسته

آیا تابه حال واژه کدک به گوش‌تان خورده است؟ می‌دانید از انواع کدک در چه زمینه‌ای استفاده می‌شود؟ در این مقاله می‌خواهیم باهم اندکی تحقیق کنیم و بفهمیم که کدک چیست و کجا به کار ما می‌آید؟ یا به عبارتی چه گره‌ای از زندگی ما باز می‌کند! اگر برای شما هم این قبیل سوال‌ها پیش آمده است با من تا پایان این مقاله همراه شوید.

اگر تا الان واژه کدک به گوش‌تان نخورده و نمی‌دانید  codec چیست، باید برایتان بگویم که کدک یک حالتی از فشرده‎سازی است. کدک یا کدگذاری به عنوان قلب یک سیستم نظارت تصویری شناخته می‌شود.نام‌هایی مانند h265، h264 و MJPEG عموما برای فشردهسازی تصویر دوربینهای مدار بسته استفاده می‎شود. برای استفاده از خدمات شرکت ما به سایت ماهان ویپ مراجعه کنید

کدک مخفف چیست؟

شاید بارها این پرسش برای ما به وجود آمده باشد که فایل‌های صوتی و تصویری در سیستم‌های کامپیوتری چرا و چگونه ایجاد و اجرا می‌شوند.

عملیات کدک به منظور کم کردن حجم فایل‌های صوتی و تصویری و رمزنگاری آن‌ها در دسته‌بندی‌های متفاوت انجام می‌شود.

واژه  (CODEC)برگرفته از واژگان Code  رمزنگاری‌، Compression فشرده‌سازی و Decode بازگشایی رمز، Decompression به معنی خارج کردن فایل از حالت فشرده می‌باشد.

کدک کردن فایل‌ها به صورت Stream  و در لحظه اتفاق می افتد به این معنی که زمانی که فایل در حال ایجاد است درهمان لحظه رمزگذاری و فشرده‌سازی شده و سپس ذخیره می‌شود مانند دوربین‌های فیلمبرداری که در همان لحظه ضبط ،تصاویر را با سیگنال‌های آنالوگ دریافت و به دیجیتال تبدیل کرده و پس از کد و فشرده‌سازی در فایل ذخیره می‌کنند. پس از ایجاد در زمان اجرا توسط انواع  Player  همزمان، Decode  و Decompress شده و دوباره ترجمه سیگنالی انجام و سپس اجرا می‌شوند.

سرعت انجام کدک‌ها بسته به نوع فرمت فایل به عواملی همچون منابع سخت افزاری سیستم و نوع سیستم عامل بستگی دارند.

امروزه کدک‌های صوتی و تصویری بسیاری با کارکردهای متفاوت وجود دارند.

در این مقاله موضوع بحث ما در خصوص کدک های صوتی و استفاده از آنها درحوزه‌ی VoIP  است.اگر تمایل به استفاده از خدمات مدیریت مرکز تماس دارید پیشنهاد ما به شما ماهان ویپ است

معنی کدک

کار کدک چیست؟

1 یک فایل ویدئویی را فشرده سازی کرده و آن را با فرمت کانتینر چند درسانه‌ای مطابقت میدهد

2 اگر دستگاه مقصد از کدک پشتیبانی کند، فایل را از حالت فشرده خارج و آماده پخش می‌کند.

انواع کدک ها کدامند؟

کدکها یا سخت افزاری هستند یا نرم افزاری ، انواع کدک های سخت افزاری بیشتر توسط مهندسان در صدا سیما استفاده می‌شود و کدک های نرم‌افزاری برای تبدیل فایلهای ویدئویی به فرمت‌های مناسب‌تر و کم حجم تر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

گاهی اوقات کار codecs کاملا برعکس است و وظیفه‌اش تبدیل سیگنال دیجیتال به آنالوگ است.

  • کدک G.711

این کدک در کشورهای امریکا و ژاپن با استاندارد G.711 ulaw و در اروپا با استاندارد G.711 alaw  و با نرخ تبادل دیتا در پهنای باند 64 KB/S  و با فرکانس 8 kHz  کار میکند .

با توجه به اینکه در این کدک فشرده سازی کمتری انجام میشود منابع سخت افزاری کمتر و پهنای باند بیشتری را اشغال میکند. در نتیجه کیفیت صدای بهتری را ارائه میدهد و از آنجایی که در این کدک نیازی به بافر کردن نیست در ارسال و دریافت صدا نیز تاخیر ایجاد نمیشود.

به همین دلیل استفاده از این کدک در میان شبکه های تلفنی مبتنی بر VoIP رایج تر از کدک های دیگر است.

آشنایی با کدک
  •  کدک G.711,1

در این کدک از همان استاندارد قبلی اما با پهنای باند  80 و 90 KB/S و فرکانس 8 kHz  استفاده می‌شود.

  • کدک H.320 و H.323

این کدک ها در استاندارد G.711 و به منظور ارسال و دریافت فکس طراحی شده‌اند.

  •  کدک G.721

این کدک که در حال حاضر جزو کدک‌های منسوخ شده به حساب می‌آید از پهنای باند 32 KB/S  با فرکانس 7 kHz  استفاده میکند.

  •  کدک های G.722 و G.722,1

این دو کدک به ترتیب در G.722  پهنای باند 64 و فرکانس16 kHz  و در G.722,1  نیز با پهنای باند 24/32 و فرکانس 16 kHz   کار می‌کنند.

  • کدک G.722,2  AMR-WB   

از این کدک که با پهنای باند متفاوت از 6/6 تا 23/85 و فرکانس 16 kHz کار می‌کند ، بیشتر در فشرده سازی صدا در تماس های تلفن همراه استفاده میشود.

  • کدک های G.723 و G.723,1

این دو کدک به ترتیب در G.723  با پهنای باند 24 KB/S تا 40 KB/S و فرکانس 8 kHz و در G.723,1  نیز با پهنای باند 5/6 KB/S و6/3 KB/S  و با فرکانس 8 kHz کار می‌کنند.

  • کدک G.726

این کدک که به نوعی جایگزینی برای کدک های G.721 و G.723 می‌باشد از پهنای باند 16/24 KB/S و 32/40 KB/S با فرکانس 8 kHz استفاده میکند.

  • کدک های G.727 و G.728

این دو کدک با پهنای باند 16 KB/s و فرکانس 8 kHz کار می‌کنند.

  • کدک G.729

این کدک با پهنای باند 8 KB/s و فرکانس 8 kHz کار می‌کند که به دلیل فشرده سازی بیش از حد مقدار بیشتری از منابع سخت افزاری و مقدار کمتری از پهنای باند را استفاده میکند. به دلیل بافر کردن دارای 15 ms تاخیر میباشد همچنین کیفیت صدای کمتری نسبت به کدک G.711 دارد.

کدک های بالا همگی زیر نظر ITU-C  ( اتحادیه بین المللی مخابرات و تلفن وابسته به سازمان ملل متحد) ایجاد و استاندارد سازی شده اند.

  • کدک GSM

از این کدک که با پهنای باند 13 KB/S و فرکانس 8 kHz کار میکند در تلفن های همراه استفاده میشود.

این کدک توسط موسسه ETSI  (موسسه اروپایی استانداردهای ارتباط از راه دور ) ارائه شده است

  • کدک iLBC

 کدک با پهنای باند 8 KB/S  و فرکانس 13/3 kHz  کار میکند و جزو کم مصرف ترین ها در پهنای باند و گرانترین ها در مصرف CPU  میباشد.

  • کدک LBC 10

این کدک که بهبود یافته کدک iLBC است با پهنای باند 8 KB/S و فرکانس 13 kHzکار میکند

کدک جزو گرانترین کدک ها به حساب می آید.

  • کدک Speex

این کدک به منظور استفاده کمتر از منابع سخت افزاری سیستم با استفاده از الگوریتم CELP طراحی شده و اغلب مورد استفاده در VoIP  و نرم افزارهای اینترنتی می باشد .

Speex ممکن است با قالب ogg و یا به صورت UDP/RDP ارسال شود ، همچنین ممکن است با قالب FLV مورد استفاده قرار گیرد.

طراحان Speex پروژه خود را مکمل پروژه فشرده‌سازی صوتی Vorbis (در رابطه با فرمت ogg کار میکند که اغلب به آن ogg vorbis گفته می‌شود) می‌دانند.

در حال حاضر بسیاری از کدک‌های دیگر از قبیلEVRC  ، L16  ، SILK ، DVI و بسیاری دیگر در نرم افزارهای مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد بعضی از کدک‌ها مانند iLBC  و G.729 به دلیل مصرف بیش از حد از CPU جزو کدک‌های گران قیمت به حساب می‌آیند و به دلیل استفاده حداقلی از پهنای باند اغلب مورد استفاده از این کدک‌ها در اینترنت و برای ارتباط راه دور در نظر گرفته شده است. برخی از کدک ها مانند G.711 ulaw ، G.711 alaw ، PCM به دلیل مصرف کمتر از CPU کدک های ارزانتر هستند و  برای استفاده درون شبکه ای طراحی شده‌اند.

تنوع کدک‌ ها‌

من به کدام کدک نیاز دارم؟

این که بگوییم کدام کدکها برای ما بهتر هستند کار سختی است. زیرا باید در قدم اول بدانیم که چه کاری می‌خواهیم انجام دهیم و در تنوع کدک های موجود کدامیک این کار را بهتر انجام می‌دهند. بیایید بعد از این که فهمیدیم کدک چیست، تکلیف کدکهای مختلف را روشن کنیم. البته باید بگوییم وقتی واقعا بفهمیم کدک چیست، نیازی نخواهیم داشت به تمام کدک‌ها تسلط داشته باشیم یا بتوانیم در عوض چند دقیقه یک لیست از تمام کدکهای مختلف برای کاربردهای مختلف بنویسیم.تنها کافیست بدانیم می‌خواهیم در نهایت چه نتیجه‌ای بگیریم.

می‌خواهیم فایلهای ما به صورت مناسب ذخیره سازی شود یا کیفیت بالا برای تماشا را ترجیح می‌دهیم! کمی اتلاف در فایلهای مورد قبول است؟ یا نتیجه‌ای کامل و بدون نقص می‌خواهیم؟ کافیست بدانید چه کار می‌خواهید انجام دهید و چه نتیجه‌ای می‌خواهید، آنگاه با یک سرچ مختصر در فضای داده‌های مجازی بررسی کنید مزایای کدک‌های مختلف کدام است و کدام به کار ما خواهد آمد.

چرا باید از کدک های رایج استفاده کنیم؟

از آنجایی که فایلهای ویدئویی و صوتی حجم بالایی دارند، بنابراین انتقال سریع آنها بر بستر اینترنت بسیار دشوار خواهد شد. لذا برای سرعت بخشیدن بر دانلود این گونه فایلها کدکهای ریاضی  برای کدگذاری یا کوچک کردن یک سیگنال ارسال و سپس برای ویرایش یا مشاهده کدگشایی می‌شوند.

در فضای اینترنت صدها کدُک ویدیویی وجود دارد که برای پخش فایلهای صوتی تصویری به ترکیب آنها نیاز داریم. کدک ترکیبی برای فشرده‌سازی و پخش رسانه‌های صوتی تصویری بر بستر اینترنت یا برای برقراری کنفرانس‌های ویدئویی یا پخش فایلهای mp3، سخنرانی یا تصویر برداری از صفحه نمایش و…. استفاده می‌شود.در حالت معمولی برای اجرای فایلهای دانلود شده به 10 الی 12 کد نیاز داریم.

یکی از کاربردهای استفاده از کدکها و فشردهسازی در VOIP است.

راهنمای نصب کدک های کاربردی

متوجه شدیم که کدک چیست و پس از آشنایی با مفهوم کدک وقت آن رسیده که بفهمیم چگونه کدکها را دانلود کنیم و مورد استفاده قرار دهیم.

برخی کدک‌های مورد استفاده در فایلهای فرمت DivX، WMA، Real Video MP3 و xviD نمونه‌ای از کدک های رایج هستند.

روش‌های متعددی برای دانلود و نصب کدک‌ها وجود دارد. وقتی به طور کامل بفهمیم که کدک چیست و چه کاری می‌تواند برای ما انجام دهد کافیست بسته‎های کدک را دانلود کنیم.این بسته‎ها مجموعه‌ای از کدکهای جمع اوری شده در فایلهای بزرگ هستند.برخی از بسته‌های کدک های کاملتری به نسبت بقیه هستند به تعدادی از آنها در زیر اشاره خواهیم کرد.

  • بسته کدک ترکیبی (CCCP)

برای کسانی که علاقه‌مند به مشاهده و اشتراک گذاری آنلاین فایلهای ویدئویی هستند این بسته کدک ترکیبی بسیار مناسب است.

  • بسته کدک K-Lie

این بسته کدک ترکیبی انواع فرمتهای ویدئویی را پخش می‎کند. این کدک بر 4 نوع پایه، استاندارد، کامل و بسیار کامل است.

  • کدک H.265/HEVC

کدک 265 چیست؟ این کدک در حین استریم میتواند به میزان قابل توجهی پهنای باند مورد نیاز را کاهش دهد. الگوریتمی که از آن استفاده می‌شود 50 درصد راندمان فشرده سازی بهتری دارد که منجر به فایلهای کوچکتر می‌شود و اولین کدکی است که وضوح 8K را پشتیبانی می‌کند.

  • کدک ilbc

این کدک مخفف internet low codec  است که در RFC 3951 تعریف شده است و بخشی از منابع آزاد WebRTCمحسوب می‌شود. فرکانس نمونه برداری این کدک 8 کیلوهرتز /16 بیت می‌باشد.

  • ICکد

ای سی کد چیست؟ کدک برای تبدیل سیگنال‌های صدا به داده دیجیتال برای انتقال بر روی بستر اینترنت است.

آشنایی با کدک WMV

کدک WMV که در ابتدا برای فشرده‌سازی فایل‌ها برای استفاده در اینترنت توسعه یافت، بعداً به رقیبی برای کدک RealVideo تبدیل شد. زمانی که کدک WMV-9 منتشر شد، مایکروسافت ادعا کرد که نرخ فشرده سازی کدک دو برابر بهتر از MPEG-4 و سه برابر بهتر از MPEG-2 است. WMV-9 همچنین اساس استاندارد SMPTE VC-1 است که در دیسک های Blu-ray استفاده می شود.

یکی دیگر از کدک های پرکاربرد، کدک «DV» است که هم برای فایل های صوتی و هم برای فایل های ویدیویی خام استفاده می شود. فرمت محبوب “Mini DV” از کدک “DV25” استفاده می کند که با سرعت 25 مگابیت بر ثانیه کار می کند. ویدئوهای این فرمت معمولا با فرمت “AVI” در رایانه های ویندوزی ذخیره می شوند. در سیستم عامل مک، این فایل ها به عنوان یک فایل “QuickTime” ذخیره می شوند. با این حال، به خاطر داشته باشید که AVI و QuickTime یک کانتینر هستند و داده هایی که در آنها وجود دارد همان کدک DV است.

شاید برای شما سوال شده باشد که ظرف نگهداری چیست؟ ظرف هدیه ای را مانند کاغذ بسته بندی می پیچد. در واقع منظور از محفظه ذخیره سازی، نحوه ذخیره سازی اطلاعات است و نه روش رمزگذاری آن. برای مثال، QuickTime محفظه‌ای است که می‌تواند حاوی بسیاری از کدک‌های مختلف از جمله MPEG-4، k3g، skm و چند مورد دیگر باشد.

کدک های برنامه را دانلود و نصب کنید

برخی از کدک های مورد استفاده در فایل های mp3، WMA، Real Video، DivX و xviD نسبت به بقیه رایج تر هستند.

چندین گزینه برای دانلود و نصب کدک ها وجود دارد. ساده ترین راه دانلود “بسته های کدک” است. این بسته ها مجموعه ای از کدک ها هستند که در فایل های بزرگ کامپایل شده اند. برخی از بسته های کدک توصیه شده در زیر فهرست شده اند.

بسته کدک ترکیبی (CCCP)

این یکی از مهم ترین بسته های کدک کاملی است که می توان دانلود کرد. این بسته کدک توسط کاربران علاقه مند به اشتراک گذاری و مشاهده فایل های ویدئویی به صورت آنلاین استفاده می شود.

بسته کدک XP

این مجموعه ای از چندین کدک است و عاری از بدافزار یا جاسوس افزار است که برای Windows Media Player مناسب است. این بسته کدک یکی از کامل ترین بسته های موجود برای انواع فرمت های صوتی و تصویری است.

بسته کدک K-Lie

این کدک در بین کاربران بسیار محبوب است و به خوبی تست شده است. این بسته کدک انواع فرمت های ویدئویی را پخش می کند. این کدک بر اساس 4 نوع پایه استاندارد، فول و بسیار فول است.

به عنوان مثال، کدک پایه K-Lite برای پخش فرمت های DivX و XviD مناسب است. البته پکیج استاندارد معروفتره چون تقریبا همه چی داره و فایلهای زیادی پخش میکنه. بسته کامل برای کاربران حرفه ای تر طراحی شده است.

کدک ها در تصویر برداری مدار بسته

می‌دانید فشرده سازی تصویری به چند دسته اصلی تقسیم می‌شوند؟ اگر دوست دارید در زمینه استفاده از دوربین‌های مدار بسته فعالیت داشته باشید باید با پایه و اساس این عمل آشنا شوید. باید بدانید انواع فشرده سازی اینترفرایم در تصاویر کدام هستند؟ اجازه دهید برایتان بگویم

استفاده صحیح از فشرده سازی تصویر اهمیت زیادی در ظاهر و اندازه تصویر سایت دارد. برخی اوقات انتخاب روشی که می‌خواهیم با آن تصاویر را فشرده کنیم از اهمیت بالایی برخوردار است. در صورتی که روش درست را به کار نگیریم ممکن است تصاویر باکیفیتی نداشته باشیم یا این که تصاویر دوربین مداربسته بزرگتر از حد معمول باشند و سرعت سایت پایین بیاید.

برنامه‌های مختلفی جهت فشرده سازی وجود دارد که کارکرد هرکدام با دیگری متفاوت است. مهم است که با توجه به داشته‌ها و نتیجه‌ای که قصد بدست اوردنش را دارید روش بهتر را انتخاب کنید.

مقاله مرتبط: ویپ چیست

انواع فشرده سازی کدک چیست ؟

دو نوع فشرده سازی داریم؛

LOSSY (با از دست دادن دیتا)؛ در این حالت ممکن است کاهش در صدا وجود داشته باشد اما حجم دیتا به شدت کاهش میابد.

LOSSLESS (بدون ازدست دادن دیتا)؛  فشرده سازی در کمترین سطح ممکن انجام می‌شود.با اطمینان از سالم ماندن تمام دیتاها

سخن آخر مقاله کدک چیست

در این مقاله فهمیدیم کدک چیست و اندکی در خصوص کدکهای کاربردی در تصویربرداری دوربینهای مدار بسته یادگرفتیم.

فرق کدک با فرمت

چرا ماهان ویپ بهترین ارائه دهنده خدمات ویپ است؟

تجربه همیشه حرف اول را برای یک شرکت میزند.با سابقه 20 سال ارائه دهندگی خدمات ویپ وتجهیزات آن بهترین کیفیت را برای شما کاربران و مدیران شرکت ها به ارمغان آورده‌ایم. محصولات ماهان ویپ رامقرون به صرفه ترین قیمت ها را با بهترین کیفیت در فروشگاه اینترنتی ماهان می‌توانید بیابید.

برای اطلاع از اخرین اخبار ویپ و مرکز تماس به لینکدین ماهان ویپ مراجعه کنید

سوالات متداول از مقاله کدک چیست

  1. کدک مخفف چیست؟

کلمه کدک ترکیبی از دو کلمه  coder (کدر) و decoder( دیکدر) است که جریانی از داده‌ها را برای ذخیره سازی، کدگذاری و فشره ( compress )می‌کند.

2.کار کدک چیست ؟

1 یک فایل ویدئویی را فشرده سازی کرده و آن را با فرمت کانتینر چنددرسانه‌ای مطابقت میدهد.

2 اگر دستگاه مقصد از کدک پشتیبانی کند، فایل را از حالت فشرده خارج و آماده پخش می‌کند.

پیمایش به بالا