02187273

هوش تجاری چیست

هوش تجاری چیست؟ مزیت تحلیل داده‌ها در هر سازمان

هوش تجاری business intelligence که مخفف آن کلمه BI می باشد، روندی برای تبدیل داده های خام به اطلاعات معنادار است که در کسب و کارها و سازمان ها، منجر به سودآوری میشود. هوش تجاری یا BI داده ها را تجزیه و تحلیل می‌کند و آن ها را به داده های قابل اجرا تبدیل می‌کند. در سازمان‌ها منابع بسیاری مثل منابع مالی، نیروی انسانی، مشتریان و غیره وجود دارد که شرکت‌ها معمولا به طور میانگین از 20 درصد این منابع استفاده می‌کنند. سایت ماهان ویپ ارتباط سازمان شما را با استفاده از همین منابع توسعه می‌دهد. در این مقاله تصمیم داریم به دوسوال پر تکرار شما پاسخ دهیم؛ اول این که منظور از هوش تجاری چیست؟(bi  چیست؟) و سوال دوم این که کاربرد هوش تجاری در کجاست؟ در ادامه مثال‌هایی از هوش تجاری برای شما خواهیم گفت تا فهم و درک بهتری از کاربرد هوش تجاری پیدا کنید.

اگر شما مدیر یا مسول بازاریابی یک سازمان کوچک یا بزرگ هستید لازم است از هر طریقی با استراتژی ‌های بروز تجاری و سازمانی آشنا شوید. با ماهان ویپ همراه شوید تا شما را با یک انقلاب در دنیای تجارت آشنا کنیم.

الزام بهره‌گیری از هوش تجاری

تاریخچه هوش تجاری چیست ؟

در همان ابتدای اختراع کامپیوتر بود که استفاده از هوش تجاری یا business intelligence رواج یافت. بماند که رایانه‌ها در ابتدا مثل امروز نبودند اما ضریب خطای دستی را هم نداشتند و می‌توانستند با خطای کمتر داده‌های بیشتری را تجزیه و تحلیل کنند. پس تاریخچه هوش تجاری برمی‌گردد به اختراع رایانه!

صحبت از هوش تجاری برای بار اول در سال 1989 به واسطه هوارد درسنر مطرح شد. جالب است بدانید تعریف هوارد از هوش تجاری چیست ؛ ایشان بیان کردند هوش تجاری ابزاری مهم برای سازمانها خواهد بود! سازمانها به کمک تحلیل داده‌های این برنامه خواهند توانست پله‌های ترقی را با سرعت بیشتری بالابروند. در آینده BI برای گرفتن تصمیمات و استراتژهای مهم در شرکت‌های بزرگ استفاده خواهد شد. ایشان از business intelligence با تعبیر هوش تجاری مدرن نام برد.

اما آیا هوش تجاری bi برای تحلیل داده‌ها به ابزار خاصی نیاز دارد؟ و یا این که روش کار این هوش تجاری چیست! در ادامه خواهیم گفت.

تعریف ساده از هوش تجاری چیست ؟

هوش تجاری چیست ؟ فرآیند تکنولوژی محور برای تجزیه و تحلیل اطلاعات سازمانها را business intelligence یا به اختصار bi  می‌گویند. این فرآیند تحلیل داده‌ها در نهایت اطلاعات عملی و استراتژی‌های خوبی به مدیران، بازاریابان سازمانی، صاحبان کسب و کار یا هر شخصی که تصمیم گیرنده تصمیمات مهم در شرکت‌ها و سازمانها است می‌دهد.

ابزار bi چیست ؟

ابزارهای لازم business intelligence برای آنالیز و تحلیل اطلاعات به روش مختلف ارائه می‌شوند؛

موارد ذکرشده ابزارهای هوش تجاری هستند که قادرند، اطلاعات خام داده شده به bi را تحلیل کرده و به صورت بصری نشان دهند. اگر به زبان ساده‌تر بخواهیم بگویم هوش تجاری چیست(یا bi چیست) یک سیستم هوش تجاری به مدیر یک سازمان یا شرکت کمک می‌کند ساده‌تر و شفاف‌تر بفهمد چه مواردی در موفقیت و شکست استراتژی‌ها و پروژه‌های شرکت موثر بوده است.  ایشان خواهد فهمید چه موارد و عواملی باعث سود بیشتر یا کمتر مجموعه و سازمان خواهد شد.

ابزارهای BI

اما ابزارهای لازم business intelligence چیست ؟ bi یا هوش تجاری در کسب و کار طیف گسترده‌ای از اپلیکیشن‌ها و متدلوژی را برای تحلیل داده‌های سازمانها شامل می‌شود تا بتواند اطلاعات لازم برای تحلیل را جمع‌آوری کند و در نهایت استراتژی‌های خود را در قالب یک گزارش به مدیر مسول و کسی که تصمیم گیرنده است ارائه دهد.

نحوه عملکرد هوش تجاری چیست و چگونه است؟

یک فروشگاه بزرگ تجاری اینترنتی را تصور کنید، این سازمانی است که محصولات زیادی برای فروش دارد. هیچ انسانی نمی‌تواند تمام اعداد و ارقام مربوط به تک تک محصولات را به ذهن بسپارد. اما همانطور که واضح است به منظور پیش برد سطح فروش و بازاریابی بهتر، واجب است که اعداد و ارقام مربوط به خرید و فروش را برای تک تک محصولات بدانیم. پس چاره کار چیست؟

در فرآیند استفاده از هوش تجاری به واسطه یک سری عملیات پیچیده همه اطلاعات این سازمان در یک data base بسته به تصمیم مدیر به صورت روزانه یا هفتگی یا ماهانه جمع‌آوری می‌شود. این دیتا بیس حاوی اطلاعات تمام محصولات، فروش‌ها، خریدها و همه اطلاعات سازمانهای مورد نظر است که به آن انباره داده هم می‌گویند. انباره داده یا data warehouse نقطه شروع پروژه هوش تجاری یا همان bi  است.

ابعاد مهم داده‌های جمع‌آوری شده برای مثال در هوش تجاری چیست؟

اطلاعات ذخیره شده این فروشگاه دارای ابعاد مختلفی هستند که مهمترین آنها عبارتند از؛

در جلساتی که مدیران این سازمان برای استراتژی های کلان و غیر کلان برگزار می‌کنند تا بتوانند برای فرآیندهای مختلف فروش و خرید و … تصمیمات اساسی بگیرند(به طور مثال آیا نگهداری اجناس تازه خریداری شده در انبارهای در دست احداث برای صرفه جویی در هزینه‌ها کار درستی است یا نه!) از تحلیل‌های این سیستم استفاده خواهند کرد.

در مثالی که برای‌تان توضیح دادیم وقتی مدیر بخواهد در خصوص استراتژی‌های مختلف تصمیم بگیرد از هوش تجاری کمک گرفته تا اطلاعات انبوه را به صورت خلاصه و هدفمند مشاهده کند. مدیر در سازمان بالا می‌تواند بفهمد که چه محصولاتی توسط کدام افراد در چه منطقه‌ای و زمانی، بیشتر فروش داشته است پس بر این اساس تصمیم می‌گیرد کالا در کجا ذخیره شود. مثلا وقتی محصول A در یک منطقه‌ای از تهران فروش بالاتر دارد پس انبار ذخیره آن محصول را نزدیک آن منطقه قرار می‌دهد و به این شکل هزینه‌های حمل و نقل و ارسال کالا کاهش میابد.

ابعاد مهم هوش تجاری

حالا اگر مدیر سازمانها که در بالا مثال زدیم به انبارداده‌ها دسترسی نداشت، خلاصه‌ای از مقدار و تعداد فروش در دست نداشت چگونه اطلاعات چند سال خرید و فروش را بررسی می‌کرد؟ آیا این بررسی برای تک تک محصولات امکان پذیر بود؟ ایشان باید تمام اطلاعات چندین سال را برای هر محصول بصورت جداگانه تحلیل می‌کرد. تصور کنید تحلیل این حجم از داده‌ها به صورت دستی چه زمانی می‌برد! بعد از آن مقایسه تمام این اطلاعات باهم کار بسیار سخت و دشواری است. اگر عمر نوح را هم داشته باشد و بتواند این محاسبات را انجام دهد، ضریب خطای محاسبات دستی چقدر است؟

با این مثال متوجه شدیم کاربرد هوش تجاری مدرن  (business intelligence ) چیست و چگونه در وقت و هزینه‌ها باعث صرفه جویی می‌شود.

نمونه پروژه هوش تجاری یا BI چیست؟

تا این جا برایتان گفتیم هوش تجاری چیست و چه کاربردی دارد اما نمونه‌های مختلفی از پروژه‌های هوش تجاری یا BI وجود دارد. در حوزه‌های مختلف دولتی، آموزش و پرورش، صنعت‌ های خرد و عمده فروشی، حمل و نقل، داروسازی و پزشکی، بانک و سرمایه گذاری، ارتباطات و رسانه‌های جمعی و…

مزایای هوش تجاری

سرعت بخشیدن به تصمیم گیری‌ ها

فرآیندهای داخلی را بهینه سازی کرده

سودمندی عملیات و استراتژی‌ها را افزایش داده

مشکلات تجاری را بطرف می‌سازد

ایجاد برتری در رقابت

گزارش دهی مداوم

کاهش هزینه های مختلف همچون نیروی انسانی

کاربرد هوش تجاری چیست؟

نظارت بر عملکردهای تجاری

پشتیبانی از برنامه ریزی استراتژیکی

بهینه کردن ارزیابی‌های تجاری

ارائه داده‌های مفید در خصوص تمام پارامترها همچون مشتریان، تجهیزات و…

تشخیص الگوها در اطلاعات

با توجه به تنوع سازمانها و صنایع کاربرد هوش تجاری نیز مختلف است.به طور مثال کاربرد هوش تجاری در کسب و کار یک تاجر با یک شرکت هواپیمایی یا یک رستوران بسیار متفاوت خواهد بود.

کاربرد هوش‌تجاری

سخن آخر

زندگی در عصر اطلاعات و در جهانی که هر روز پیشرفت چشم گیری در هوشمند شدن نسبت به قبل دارد بسیار سخت و آسان است! سخت است اگر نتوانید با این جریان همراه شوید و با فرآیندهای بروز همگام و همراه باشید و آسان‌تر از هر وقت دیگر خواهد بود اگر بر این موج سوار شده و از امکانات بروز استفاده کنید. در بالا برایتان گفتیم هوش تجاری چیست و چه کمکی در کسب و کارها به مدیران می‌تواند بکند. شما را از مزایای استفاده و مراحل پیاده سازی هوش تجاری باخبر کردیم و گفتیم راه هوشمندی کسب و کار چیست. امیدوارم توانسته باشیم با کلامی ساده و قابل فهم برایتان BI چیست را توضیح داده باشیم وشما را از هدف نهایی هوش تجاری در کسب و کار باخبر ساخته باشیم..

چرا ماهان ویپ

شرکت ماهان ویپ بزرگترین ارائه دهنده سیستم‌های مفید در جهت بالابردن و افزایش سود سازمانها می‌باشد که آماده ارئه برنامه‌های پیشرفته در این زمینه است. سیستم‌هایی همچون VOIP، هوش تجاری یا business intelligence نمونه‌هایی از این موارد هستند. ماهان ویپ با بکارگیری بهترین تکنولوژی‌های روز دنیا با یک تیم متبحر و دقیق در خدمت شما است. می‌توانید با استفاده از سایت و صفحه اینستاگرام ماهان ویپ به کسب اطلاعات بیشتر بپردازید.

مقالات مفید: ویپ چیست ؟

شما با استفاده ماژول های موجود در نرم افزار مدیریت مرکز تماس ماهان ویپ می‌توانید اطلاعات دقیقی را استخراج نمایید و در پیش برد اهداف تجاریتان از آن استفاده کنید.

سوالات پر تکرار

  • ابعاد مهم هوش تجاری چیست؟

بعد فنی و تکنیکال بعد فرهنگی

  • چگونه هوش تجار می‌تواند بهره‌وری شرکت را زیاد کند؟

کاربرد هوش تجاری در شناسایی راهکارهای غلط و مشخص کردن وضع کنونی شرکت، کمک می‌کند تا بهترین روش را برای پیشبرد اهداف آن سازمان بکار گیرید.

پیمایش به بالا